Nekonečná dilema. Bratislava, ako hlavné mesto Slovenska, sa neustále rozrastá. Možno aj vy patríte medzi tých, ktorí uvažujú nad kúpou nového bývania. No neviete sa rozhodnúť medzi výhodami novostavby a staršieho bytu. Pre každého znamenajú výhody niečo iné, poďme sa preto na tento problém pozrieť podrobnejšie.

Pustiť sa do rekonštrukcie staršieho bytu sa oplatí vtedy, ak je medzi cenou bytu v pôvodnom stave a cenou nového bytu v tej istej lokalite veľký rozdiel. Avšak v prípade, ak sa ceny starších nehnuteľností pohybujú na takmer rovnakej úrovni ako nové byty, tak nie je nad čím premýšľať. Nový byt môže byť v takomto prípade rozumnejšia voľba.

Výhody, ktoré získate kúpou staršieho bytu

Za nepochybne najväčšiu výhodu pokladáme to, že si byt môžete upraviť podľa vlastných predstáv. V prípade rekonštrukcie staršieho bytu nie ste pri výbere materiálov, sanity a celkovej farebnosti ničím obmedzovaní. Ak nemáte vytvorenú jasnú predstavu o výsledku, v magazínoch o bývaní nájdete množstvo skvelých ideí a nápadov, ktoré vás navedú na vašu správnu cestu.

Pri prestavbe si nezabudnite vopred spraviť cenový strop. Môže sa vám stať, že sa neuvážene vysokou cenou rekonštrukcie staršieho bytu dostanete na cenu novej nehnuteľnosti.

Kvalitnou a vkusnou renováciou zvýšite hodnotu svojej staršej nehnuteľnosti. V niektorých prípadoch, sa cena starého bytu kľudne môže vyrovnať cene nového bytu. Ako je to možné? Vzhľadom na fakt, že sa nové byty častokrát stavajú na okrajových častiach miest, staršie byty sa nachádzajú v lepších a vyhľadávaných lokalitách, bližšie centru mesta. Okrem toho, obrovskou pridanou hodnotou staršej výstavby je aj kvalitná a rozvinutá občianska vybavenosť a doprava v jej tesnej blízkosti.

Na záver ešte jedna poznámka. Pri rekonštrukcii staršej nehnuteľnosti, sa pozerajte nielen na technický stav samotného bytu, ale aj celého bytového domu. Pozrite sa na to, ako vyzerá vchod, kde sa váš byt nachádza. Zistite si, kedy bola uskutočnená posledná rekonštrukcia bytového domu, prípadne, ak je v pôvodnom stave, či sa v blízkej budúcnosti uvažuje nad jeho modernizáciou. Dôležité je kvalitné zateplenie, strecha, výťahy, stav a čistota spoločných priestorov.

Výhody, ktoré vám ponúkajú nové byty

Najmä Bratislava zaznamenala v poslednom období stavebný „boom“. Vďaka použitiu moderných stavebných technológií a kvalitných materiálov predstavujú novostavby vyšší komfort bývania s nižšími mesačnými nákladmi.

Moderné projekty sú prispôsobené vysokým štandardom a potrebám svojich budúcich majiteľov. Pri výstavbe sa používajú kvalitné a estetické stavebné materiály, vďaka ktorým sa takéto bývanie stáva ekologickejšie a funkčnejšie. Ak by ste sa rozhodli bývať v ekologickej stavbe, prečítajte si o vychytávkach a tipoch na šetrenie energií v domácnosti

Je úplne bežné, že môžete zasahovať do dispozičného riešenia bytu ešte pred dokončením projektu. Pri kúpe staršieho bytu je veľkým problémom parkovanie. Pri novostavbách máte k dispozícii dostatok parkovacích miest v bezprostrednom okolí alebo v podzemných garážach.

Najbližších niekoľko desiatok rokov nemusíte riešiť modernizáciu a funkčné vylepšenia spoločných priestorov, čo v preklade znamená, že vaše mesačné náklady nebudú zaťažené o výdavky do fondu opráv.

A ak patríte medzi tých, ktorí vyhľadávajú kľudnejšie bývanie, v Bratislave nájdete pomerne veľa noviniek práve v tichých lokalitách mimo hlavných ťahov a zároveň v blízkosti centra mesta.

 

Pred výberom je teda potrebné zvážiť všetky možnosti a spraviť si približnú kalkuláciu. Radi vám uľahčíme vaše rozhodovanie. Neváhajte a obráťte sa na nás ešte dnes. Pomoc pri zhodnotení nehnuteľnosti či kompletný servis vám radi poskytnú odborníci našej realitnej kancelárie LEXXUS.