Aktuálna mimoriadna situácia, spôsobená pandémiou koronavírusu, do konca prvého kvartálu 2020 výrazne neovplyvnila stav na realitnom trhu v Bratislave. Ceny nehnuteľností v hlavnom meste aj naďalej rástli.

V porovnaní s prvým kvartálom 2019 tak ide o 9% nárast cien nových bytov. Priemerná cena voľných bytov na trhu novostavieb dosiahla hodnotu 2 539 EUR bez DPH/m2, čo je o 37 EUR viac, než vo štvrtom kvartáli minulého roka. Môžeme teda hovoriť o novom pokrízovom maxime. Ceny nových bytov rástli najmä v dôsledku úprav cenníkových cien smerom nahor, najvýraznejšie v okrese BA II, naopak najmenej v BA I.

Predpokladáme, že spomalenie ekonomiky spôsobené pandémiou koronavírusu sa výraznejšie prejaví počas druhého kvartálu 2020, čo spôsobí výrazný tlak na cenotvorbu na trhu“, informuje Ing. Peter Ondrovič, PhD. risk manažér a odhadca cien nehnuteľností spoločnosti LEXXUS.

V Bratislave je aktuálne v ponuke 84 aktívnych projektov a 1 807 voľných bytov. Napriek tomu, že v prvom kvartáli 2020 na trh pribudlo šesť developerských noviniek, oproti poslednému kvartálu 2019 je v ponuke o šesť projektov menej. Nové projekty priniesli celkovo 319 bytových jednotiek, čo však medzi kvartálne predstavuje pokles o 17,3 %.

Výrazný pokles sme zaznamenali aj pri  počte predaných bytov v bratislavských novostavbách. Za mesiace január až marec tohto roka bolo zazmluvnených 777 bytov, ide tak o 40 % pokles v porovnaní so štvrtým kvartálom 2019. Kým sa vyše 370 bytových jednotiek predalo v BA II, v okrese BA I sa predalo len niečo vyše 70 bytov.

Pandémia sa dotkla len posledných týždňov sledovaného obdobia. Predpokladá sa však, že tak ako aj ostatné trhy, aj trh nehnuteľností sa zastaví a bude čakať na ďalší vývoj.