Prechod z bývania v byte do domu predstavuje pre mnohých z nás veľkú životnú zmenu. Tento krok nie je len o zmene adresy, ale o transformácii životného štýlu, práce a trávenia voľného času. Čo nás k tejto zmene vedie?  

Osobná motivácia

Mnohokrát sa rozhodnutie presťahovať z bytu do domu rodí z túžby po väčšom priestore, súkromí, alebo jednoducho z potreby zmeny. Pre niekoho to môže byť príchod nového člena rodiny, pre iného potreba mať vlastnú záhradu, kde by mohli tráviť čas s rodinou a priateľmi.

Prečo zvážiť presťahovanie do domu?

Priestor a súkromie

Život v byte často prináša kompromisy, najmä pokiaľ ide o priestor a súkromie. Môžete mať pocit, že susedia sú zrazu príliš blízko, alebo že spoločné priestory nie sú dostatočne “spoločné” a čisté. Dom znamená viac priestoru nielen vo vnútri, ale aj vonku. Predstavte si, že sa deti môžu hrať vo vlastnej izbe alebo v záhrade bez toho, aby boli hračky rozhádzané po celej izbe.

Foto: z ponuky realitnej kancelárie LEXXUS

Vlastný dvor a záhrada

Vlastný dvor alebo záhrada ponúka nespočetné množstvo výhod – od miesta pre rodinné pikniky, cez záhradkárčenie, až po dokonalý pokoj. Je to váš osobný únik do prírody, ktorý môžete mať doslova za dverami.

Sloboda a personalizácia

Bývanie v dome vám dáva slobodu personalizovať a upraviť si priestor podľa vlastných predstáv. Máte možnosť rozhodnúť o usporiadaní celého domu alebo type podlahy či dokonca farbe stien bez súhlasu správcu bytového domu.

Výzvy spojené s presťahovaním sa do domu

Financie

Kým výhody sú lákavé, nemali by sme zabúdať na finančné požiadavky, ktoré môžu s presťahovaním do domu prísť. Kúpa domu je zväčša väčšia investícia než kúpa bytu. Okrem toho, údržba domu a záhrady vyžaduje nielen čas, ale aj finančné prostriedky.

Údržba a zodpovednosť

S vlastným domom prichádza aj zodpovednosť za jeho udržiavanie. Či už ide o opravu strechy, údržbu kúrenia, alebo jednoducho kosenie trávnika, všetko spadá na plecia majiteľa domu. Na druhej strane, táto zodpovednosť ponúka aj určitú mieru flexibility – ako majiteľ/ľka si môžete sám/sama vybrať, ktoré služby využije a kedy je pre vás najvhodnejší čas na realizáciu potrebných prác.

Zmena sociálneho prostredia

Presťahovanie z bytu do domu môže znamenať aj zmenu sociálneho prostredia. Zo susedov vo vchode sa stanú susedia cez plot. Je dôležité zvážiť, ako táto zmena ovplyvní váš sociálny život a vzťahy.

Ako na prechod – Krok za krokom

Finančné plánovanie

Dôkladné finančné plánovanie je kľúčom k úspešnému prechodu. Je dôležité zvážiť všetky výdavky spojené s kúpou domu a jeho následnou údržbou.

Výber správneho domu

Pri výbere domu zvážte nielen jeho veľkosť a lokalitu, ale aj potenciálne náklady na úpravy a údržbu. Nezabúdajte na kontrolu technického stavu a dostupnosť infraštruktúry.

Predaj bytu a kúpa domu

Bezpečný predaj bytu a kúpa domu vyžaduje dobrú odbornú prípravu a aj pomoc realitného agenta. Je dôležité, aby ste boli pripravení na možné komplikácie a mali realistické očakávania.

Príprava na sťahovanie

Zoznamy, časové plány a priebežné balenie môžu tento proces uľahčiť. Organizácia a plánovanie sťahovania je nevyhnutné pre minimalizáciu stresu. Zamyslite sa nad tým, koho by ste mohli požiadať o pomoc. Nebojte sa obrátiť na členov rodiny, priateľov či známych. Veľa z nich je pripravených poskytnúť vám podporu, či už v podobe samotného sťahovania alebo ako morálnu oporu. Spoločne strávený čas môže byť v tejto uponáhľanej dobe obohacujúci. Ak by ste napriek tomu nenašli nikoho, kto by vám vedel pomôcť, existujú profesionálne sťahovacie služby. Tieto firmy zabezpečia bezpečný prenos vašich vecí z jedného miesta na druhé a uľahčia vám celý proces.

Cíťte sa ako doma

Zapadnutie do novej komunity a prostredia vyžaduje čas a trpezlivosť. Nebojte sa osloviť nových susedov a stať sa súčasťou miestnej komunity.

Pre tých, ktorí hľadajú väčšiu slobodu, viac priestoru a blízkosť prírody, bývanie v dome ponúka ideálne riešenie pre život s rodinou. Vaše deti budú mať možnosť bezstarostne sa hrať na čerstvom vzduchu, tak ako si to možno pamätáte zo svojho detstva, zatiaľ čo vy budete môcť vychutnávať pokoj a súkromie, ktoré vám takéto prostredie poskytuje.

Je však dôležité si uvedomiť, že prechod bývania v byte do domu si vyžiada čas a adaptáciu na novú životnú situáciu. Dostupná a nová ponuka domov v Bratislave sa nachádza v satelitných častiach mesta. Pripravte sa na to, že váš denný režim sa môže výrazne zmeniť, napríklad budete musieť počítať s dlhšou dobu prepravy do práce či školy. Očakávajte aj zvýšenú zodpovednosť za údržbu vašej nehnuteľnosti a záhrady, ako aj isté obmedzenie komfortu, na ktorý ste boli zvyknutí v byte.

Ak cítite, že ste na túto zmenu v živote pripravení, neváhajte a začnite hľadať svoj nový domov.

V prípade, že potrebujete predať svoj súčasný byt a financovať kúpu nového domova, sme tu, aby sme vám s tým pomohli.