Architekti nadviazali pri rekonštrukcii bytového domu Tieffenweg na legendárny funkcionalizmus, teda architektonický štýl, v ktorom bol tento dom v roku 1938  postavený známymi staviteľmi – Hlavajom, Palkovičom, Uličným. Obytný dom Tiefenweg je zaujímavý nielen architektúrou, ale aj lokalitou. Nachádza sa na úpätí Horského parku, pod Kalváriou na Okánikovej ulici.

Funkcionalizmus, architektonický štýl, kde je forma podriadená funkcii

Tento revolučný architektonický štýl nanovo definoval bývanie. Na prvom mieste stanovil účelnosť, vnútornú logiku interiérov a presvetlenosť domu. Za jednoduchou a na prvý pohľad obyčajnou fasádou, sa však často skrýva prekvapivo zaujímavý interiér a usporiadanie obytných priestorov.

Na základe toho, čo v obytnom priestore vykonávame, ako sa pohybujeme, architekti stanovili účelnosť jednotlivých miestností. Vznikol premyslený koncept reflektujúci svetové strany. Napríklad detská izba by mala byť orientovaná na juh, spálňa na východ a kúpeľňa by mala nadväzovať na spálňu. Zmenou vertikálnych okien na horizontálne, sa architekti snažili do obytných priestorov dostať maximum svetla a vzduchu. Okná sú častokrát umiestnené nepravidelne. To preto, že architekti navrhovali budovy skôr so zohľadnením ich vnútornej funkcie ako čisto vonkajšieho vzhľadu.

Foto: Exterier Tiefenweg

Snahou funkcionalistov bolo docieliť, aby každá miestnosť v byte bola dobre navrhnutá na funkciu, ktorá sa v nej mala vykonávať. V kuchyni sa malo len variť, deti mali spať v inej miestnosti ako rodičia… To bolo čosi, čo sme v tom čase možno vídali u spoločenských elít, ale inak celé rodiny žili spoločne v jednej izbe,“ vysvetľuje teoretička a historička architektúry Henrieta Moravčíková z Ústavu stavebníctva a architektúry SAV Moravčíková.

Zdroj: HN bývanie

Funkcionalizmus uplatňuje minimalizmus. Ruší všetko zbytočné, okázalé a veľkolepé, tak typické pre predchádzajúce architektonické štýly. Je preto ľahko identifikovateľný cez čisté línie, hladké fasády, oblé nárožia, kruhové presvetľovacie okná, zvárané trubkové zábradlia, ploché strechy so strešnou terasou a vysunuté balkóny. Železobetónový skelet umožňoval hrať sa s dispozíciami bez pevne osadených priečok. Múry boli preto len tak hrubé, ako bolo treba.

Bývajte ako za prvej republiky

Citlivou rekonštrukciou bytového domu Tiefenweg so zachovaním „genius loci“ tohto úžasného miesta, vám prinášame pôvodnú funkcionalistickú stavbu zasadenú do 21. storočia. Pri rekonštrukcii architekti kládli dôraz na zachovanie pôvodnej architektúry, čo môžete vidieť v každom detaile.

Pokrokové technológie a ručná remeselná práca

Hlavným zámerom architektov je zachovanie autentického vzhľadu interiéru a exteriéru budovy so zapracovaním „smart“ technológií. Dobový vzhľad umocňujú ručne robené repliky okien, dverí, okeníc či schodiska podľa pôvodnej predlohy, ale so všetkými bezpečnostnými a protipožiarnymi prvkami.

Pre dosiahnutie identického výzoru sa pri rekonštrukcii používajú ušľachtilé a tradičné materiály vo vzhľade a kvalite, ktoré k tomuto obdobiu nepochybne patria. Do domu pribudne výťah, takže každé poschodie sa tak stane bezbariérové. Úprava záhrady a pozemku bude minimalistická v duchu funkcionalistických víl.

Interiér vás prekvapí takmer 3 m vysokými stopami. V kúpeľniach sa môžete tešiť na keramické obklady a mozaiky v medzivojnovom štýle. Atmosféru nepochybne dotvoria nové dubové parkety do vzoru rybej kosti.

Zdroj: Galéria interiér

Funkcionalizmus v Bratislave

Obdobie medzi dvoma svetovými vojnami je najúspešnejším obdobím z pohľadu rozvoja architektúry na Slovensku v 20 storočí. Toto obdobie je spojené s vytvorením autentickej lokálnej architektonickej scény a vzniku funkcionalizmu.

Typické funkcionalistické budovy a ikonické diela, ktoré výrazne ovplyvnili tvár Bratislavy nájdete napr. na Americkom námestí – obytný dom Avion, ďalším príkladom je Živnodom, v ktorom sa dnes nachádza Nová scéna, alebo budova Mestskej sporiteľne na nám. SNP. Nemôžeme nespomenúť bytové domy Unitas na Šancovej ulici, či byty pre štátnych úradníkov Nová Doba na Vajnorskej ulici.

Radi by ste sa o ponuke v dome Tiefenweg dozvedeli viac?

Opýtajte sa Mariana Gergeľa

Exkluzívny predajca projektu

Funkcionalistický architektonický skvost – TIEFENWEG – bývanie na najlepšej adrese v meste, s dobovým nádychom 30-tych rokov minulého storočia. Individuálne vybraná ponuka dvoch bytov vo výnimočnej cene.

Marian Gergeľ
Partner
+421 903 417 034
marian.gergel@lexxus.sk