Bratislavský hradný kopec – miesto, kde každý meter dýcha históriou a kde sa bohatá história stretáva s lukratívnym bývaním. Príbeh architektonického inovátorstva, ktorý je vidieť najmä na bratislavskom hradnom kopci na každom kroku, sa začína v 20. rokoch minulého storočia. V období, kedy prvá republika hľadala svoju identitu a výrazové prostriedky. A práve v tomto období vzniká nový architektonický štýl – funkcionalizmus.

Životný štýl a architektúra na Hradnom vrchu

To, že sa funkcionalizmus stal mimoriadne obľúbeným práve v Československu je odrazom danej doby. Očakávaním zadávateľov, rozhľadených a scestovaných ľudí, továrnikov a umelcov, bola potreba odlíšiť sa od všetkého čo bolo dovtedy. Vďaka silnej túžbe po novom, sa preto na Slovensku kreuje autentická lokálna architektonická scéna. Vzniká najkvalitnejšia vilová architektúra nad Bratislavou postavená vo funkcionalistikom slohu.

Nové idey tohto revolučného architektonického štýlu nanovo definovali bývanie. Na prvom mieste stanovili účelnosť, vnútornú logiku interiérov a presvetlenosť domu. Funkcionalizmus – nová cesta ako vytvoriť prostredie umožňujúce človeku viesť organizovanejší a lepší život.

Zdroj foto: Wikipedia, Bauhause, nemecká výtvoarná škola,  kde vznikol funkcionalizmus
Autor: Mewes in de-Wikipedia – Vlastné dielo, Voľné dielo,

Hovorí vám niečo vila Tugendhadt? Na hradnom kopci nájdete plno podobných skvostov.

Moderné vily na hradnom kopci sa stali predstaviteľmi nového ducha doby a stavovským symbolom spoločenskej elity. Jeden z prvých projektov na území bývalých viníc si objednal lekár Dr. Albert Schlesinger a ďalšie zvučné mená nasledovali vzápätí.

Len ťažko by ste v Bratislave hľadali štvrť, ktorá nesie podpis toľkých zvučných mien slovenskej architektúry ako práve táto. Jurkovič, Konrád a Belluš tu navrhli a realizovali vily, ktoré sa stali manifestom funkcionalistického obdobia modernej medzivojnovej architektúry. Netreba ísť tak ďaleko za hranice a jeden z najznámejších funkcionalistických skvostov – vilu Tugendhadt – nájdeme priamo v Brne. V Prahe sa zase nachádza luxusná Loosova vila, postavená v rovnakom čase, ako vila Tugendhadt.

Zdroj foto: Wikipedia, Vila Tugendhadt, Loosova vila

Silná architektonická tradícia hradného kopca pokračuje projektom Hausberg

Hausberg vytvára s pôvodnými ikonickými vilami zaujímavý kontrast. Pri tejto stavbe môžeme vidieť, ako sa nové primerane stretáva so starým. Ako to výstižne vystihol architekt projektu, Ing. arch. Iľja Skoček, ml.

Pri hľadaní architektonickej tváre Hausbergu sme sa pokúsili navrhnúť dom, ktorý akoby tu stál už dávno. Nie okázalý ani výrazný, ale solídny a striedmy. Taký, ktorého kvality potvrdí aj čas. Dom, ktorému pristane starnúť.”

Bývanie, ktoré je v Bratislave ozajstnou raritou

Z atraktívnych možností na bývanie, ktoré vám tento projekt ponúka sme vybrali jednu konkrétnu. Apartmán, ktorý je iný, ako ostatné.

Unikátna nehnuteľnosť, ktorá nemá na trhu konkurenciu

V pôvodnom projekte rezidencie Hausberg tento apartmán v ponuke nebol. Vznik originálneho priestoru umožnila myšlienka spojiť dva menšie susedné priestory a záhrady a vytvoriť tak bývanie, ktoré svojou rozlohou konkuruje domu. Bývanie, kde je každá izba účelne a veľmi efektne prepojená s exteriérom.

“Málokde v strede hlavného mesta, v jeho najkrajšej a najlukratívnejšej časti, nájdete podobný model bývania, bez zbytočných starostí s údržbou.”

Bývanie s terasou a záhradou v top stavbe súčasnosti navrhnutej jedným z najuznávanejších slovenských architektov dneška, Iľja Skočekom, ml.

Výhody, ktoré získate sú okrem prestížneho bývania, ktoré sa nachádza uprostred udržiavaných záhrad, aj výnimočné služby v uzatvorenom areáli len pre jeho rezidentov – maximálne chránené súkromie, priestor zaistený najmodernejšími bezpečnostnými prvkami, služby concierge 24 / 7, súkromné wellnes a fittness.