Otázku bývania už určite každý z nás riešil, rieši či plánuje riešiť v budúcnosti. Mnohí považujú za výhodnejšie bývať v podnájme, iní zas prirovnávajú platenie nájmu k vyhadzovaniu peňazí von oknom.  Čo je však v skutočnosti výhodnejšie? Prechodné bývanie, ktoré ponúka maximálnu flexibilitu alebo sa zadlžiť banke na minimálne 20 rokov ale bývať vo vlastnom? Poďme sa na to pozrieť bližšie.

 

 

Kedy sa rozhodnúť pre podnájom?

Pri dnešných cenách za nehnuteľnosti je úplne bežné, ak sa človek rozhodne pre podnájom. Cena nájmu je však mnohokrát porovnateľná s výškou hypotéky, ktorú by ste v opačnom prípade splácali banke.

Prechodné bývanie je teda rozhodne výhodné, ak milujete nezávislosť a hľadáte krátkodobý záväzok – ste študentom, chcete vyskúšať novú prácu v novom meste, alebo ste sa práve rozhodli vyskúšať žiť s partnerom bez väčších finančných záväzkov. Kedykoľvek sa teda rozhodnete pre zmenu práce, lokality, susedov či životného štýlu – nie ste ničím viazaní. Navyše sa nemusíte starať o žiadne dane, poplatky a poistenia, ktoré sa týkajú majiteľov bytov, a nemusíte investovať svoje peniaze ani do väčších opráv nehnuteľnosti. 

Každá minca má však dve strany. Nevýhodou podnájmu je nájomná zmluva, ktorá vás síce právne chráni, no môže vás limitovať určitými pravidlami. Napríklad bez vedomia vlastníka bytu nemáte oprávnenie vykonávať zmeny, či vlastniť domáce zvieratko.

 

Kedy sa ale oplatí investovať do vlastného bývania?

Kúpa nehnuteľností je náročný a emotívny proces. Pre drvivú väčšinu je to pravdepodobne aj jeden z najväčších výdavkov v živote. Ako však zistíte, či sa vám oplatí zobrať si hypotéku a nebývať v podnájme? Jednoducho! Stačí, ak porovnáte mesačnú splátku hypotéky s energiami a ďalšími mesačnými nákladmi s vašim mesačným nájmom. Vyšlo vám menšie číslo v prípade vlastného bývania? Neváhajte.

Ak sa však rozhodnete pre tento krok, v ideálnom prípade by ste mali disponovať aspoň s 20 % z celkovej hodnoty nehnuteľnosti. Neohrozujte vašu finančnú situáciu a choďte do toho, ak primárne máte stabilnú prácu, dostatočný príjem, tvoríte si mesačné úspory alebo máte partnera, s ktorým môžete túto ťarchu znášať spoločne.

 

Odpovedať teda na otázku, či je výhodnejšie žiť v podnájme alebo si kúpiť vlastnú nehnuteľnosť nie je vôbec jednoduché. Závisí to hlavne od vašich životných priorít. My vám radi uľahčíme vaše rozhodovanie, preto neváhajte a obráťte sa na nás ešte dnes.