Kúpa nehnuteľnosti je dlhodobý proces, ktorý nevyriešite zo dňa na deň. V prvom rade sa uistite, čo vlastne od danej nehnuteľnosti očakávate. Napokon, najdôležitejšie je mať tie správne informácie! Preto sme celý proces, od výberu až po kúpu, zhrnuli do niekoľkých krokov, ktoré vám dopomôžu nájsť cestu k vašej vysnívanej nehnuteľnosti.

 

  1. Aké sú vaše priority?

Ešte predtým, ako sa pustíte do celého procesu, určte si svoje priority. V opačnom prípade sa môže stať, že sa vám nepodarí nájsť to správne bývanie. Alebo nakoniec kúpite niečo, čo vôbec nevyhovuje vašim potrebám. Vyložte si preto všetky karty na stôl!

Aký máte finančný limit? Preferujete 1- alebo 2-izbový byt, či niečo väčšie? Hľadáte novostavbu, alebo vám nevadí pustiť sa do rekonštrukcie starého bytu s vidinou vytvorenia si vlastného ideálu? A napokon, postačí vám byt, alebo by ste sa radšej videli v rodinnom dome?

Ak máte odpoveď na všetky predošlé otázky, na rade je výber lokality. Lokalitu by ste mali voliť nielen na základe vašej aktuálnej situácie. Skúste sa na svoje potreby a očakávania od okolitej vybavenosti a dostupnosti nazerať nielen na základe vašich aktuálnych potrieb, ale aj z dlhodobej perspektívy. Z predchádzajúceho bývania viete povedať, čo určite potrebuje mať vo svojom okolí.  Čo tak dochádzanie do práce? Nechcete predsa tráviť väčšinu času v aute; overte si teda celú infraštruktúru danej lokality. Zamyslite aj nad dostupnosťou kvalitných škôl, či rôznych centier pre deti. V neposlednom rade si preverte aj bezpečnosť danej lokality, či možnosti trávenia voľného času. Sú to potreby, ktoré by ste nemali podceňovať. No a čo potom, keď už máte jasno v týchto veciach? Financie.

 

 

  1. Poznáte váš finančný limit?

Financovanie je veľmi dôležitým krokom, práve preto musíte mať jasno o výške vášho rozpočtu. Jednoduchším spôsobom je financovanie z vlastných zdrojov, ale povedzme si na rovinu, asi málokto z nás disponuje takými zdrojmi. Bežnejšie je financovanie formou hypotéky, ktoré však predstavuje komplikovanejší proces. Preto je dobré poznať všetky podmienky, ktoré banky aktuálne vyžadujú.

Skvelým rozhodnutím je preto využitie hypotekárneho poradcu, ktorý vám spraví prehľad o možnostiach poskytnutia hypotéky v jednotlivých bankách. Náš odborník na hypotéky Imrich Kovács radí:

Ešte pred podpisom rezervačnej zmluvy a zaplatením rezervačného poplatku je lepšie vedieť, v akej výške dostane klient hypotéku. Preto je dobré využiť ponuky bánk, ktoré vedia klientovi schváliť hypotekárny úver alebo certifikát ešte predtým, ako si klient nájde vysnenú nehnuteľnosť.“

 

  1. Kto hľadá, ten nájde!

Na trhu je množstvo ponúk, no len malá časť bude vyhovovať vašim kritériám. Preto si obhliadnite viaceré nehnuteľnosti, či už na realitných portáloch, na sociálnych sieťach alebo prostredníctvom kamarátov, rodiny a známych.

Ponuku nehnuteľností väčšinou sprostredkúvajú rôzne realitné kancelárie. Profesionálny realitný maklér vás prevedie celým procesom až k bezproblémovej kúpe. K vašej vytúženej nehnuteľnosti vám dopomôže bez stresu a hlavne bezpečne. Skúsenosti makléra sú na nezaplatenie. Predovšetkým vás upozorní na všetky plusy, mínusy či nedostatky nehnuteľnosti, teda nemusíte sa báť, že by ste kupovali neoverenú nehnuteľnosť. Pridanou hodnotou, okrem profesionálnej prezentácie nehnuteľnosti, je aj nastavenie celého procesu predaja. Nie nadarmo sa hovorí, že maklér je expert na nehnuteľnosti. Výhodou práce s realitnou kanceláriou je taktiež zabezpečenie kvalitného právneho servisu. Zahŕňa to predovšetkým prípravu zmluvnej dokumentácie, rezervačnej zmluvy a kúpnej zmluvy. Práca s realitnou kanceláriu garantuje nielen transparentnosť predaja, ale takisto minimalizáciu rizík.

 

  1. Preberte svoju nehnuteľnosť.

Posledným bodom je podpísanie protokolu o odovzdaní a prevzatí nehnuteľnosti. Teda prevzatie kľúčov od vášho vysnívaného bývania. Až týmto zväčša najpríjemnejším krokom môžeme považovať celkový proces kúpy za ukončený a vy si môžete začať vychutnávať váš nový domov.

 

 

Zdá sa vám to príliš komplikované? Poradíme vám v celom procese od výberu až kúpu a financovanie.

Neváhajte a kontaktuje nás ešte dnes!