Prasknutie realitnej bubliny na Slovensku zatiaľ nehrozí, dopyt po nehnuteľnostiach však ochladol

Vyplýva to z vyjadrenia risk manažéra a odhadcu cien nehnuteľností realitnej spoločnosti LEXXUS Petra Ondroviča. Ako uviedol, súčasný vývoj na rezidenčnom trhu nenaznačuje zásadný a náhly zvrat vo vývoji. Celková nálada a situácia na trhu je však citeľne menej živšia, než tomu bolo počas predchádzajúceho obdobia.

Dopyt podľa neho ochladol vo všetkých kategóriách rezidenčných nehnuteľností. Posilňuje sa pozícia kupujúceho v neprospech predávajúceho. „Počas letných mesiacov sa už reálne objavovali viaceré zmeny ponukových cien nehnuteľností na sekundárnom trhu tak, že prichádzalo k ich opatrnému zlacňovaniu,“ priblížil Ondrovič. Tento trend je podľa neho väčšinou spojený s cenami takých nehnuteľností, ktorých prvotná ponuková cena bola nastavená vo výrazne vyšších cenových hladinách v „eufórii“ iluzórneho silného dopytu na trhu.

Pokračovanie rastu cien bytov, hoci miernejším tempom, predpokladá aj generálny riaditeľ investičnej skupiny Proxenta Pavol Kožík. „Ku koncu júna ponuku v Bratislave tvorilo 1735 nových bytov. Oproti minulému roku je to pokles o 15%,“ priblížil s tým, že v odvetví tak aj naďalej pretrváva stav z posledných rokov. Bytov je nedostatok, dopyt aj naďalej niekoľkonásobne prevyšuje ponuku. „Vzhľadom na obmedzené možnosti developerov stavať v dôsledku zdĺhavých konaní a rastúcim cenám stavebných materiálov, predpokladáme ďalšie pokračovanie rastu cien bytov, hoci miernejším tempom ako v uplynulých dvoch rokoch,“ doplnil Kožík.

Prasknutie realitnej bubliny na Slovensku zatiaľ nehrozí, dopyt po nehnuteľnostiach však ochladol.

Podľa Petra Ondroviča z LEXXUS-u sa za obdobie posledných 12 až 18 mesiacov rast cien rezidenčných nehnuteľností badateľne zrýchlil. „Za posledný rok a pol dosiahli ročné rasty cien hodnotu približne dvojnásobku ročných nárastov cien z predchádzajúcich období,“ priblížil s tým, že oproti minulému roku si kupujúci v prípade nového bytu priplatili približne o 25% viac.

Na sekundárnom trhu je cena nehnuteľností vyššia o 15,2%. „Z pohľadu medziročných rastov cien, najpomalšie rástol trh sekundárne predávaných nehnuteľností. Avšak pri pohľade o desať rokov späť, ceny na tomto trhu narástli o 122%, čo v porovnaní s rastom cien na primárnom trhu predstavuje najvyššiu dynamiku rastu,“ doplnil Ondrovič.

Dôvodom silného rastu cien bývania v posledných rokoch je podľa Pavla Kožíka z Proxenty kombinácia viacerých faktorov. Tie hlavné sú ešte donedávna lacné hypotéky a obmedzená ponuka. „Teraz sa k tomu pridala aj inflácia, ktorá tlačí ceny stavebných materiálov a ďalších nákladov na výstavbu nahor a tým pôsobí na ďalší rast cien nového bývania,“ uzavrel Kožík.

Zdroj: cas.sk, autor: SITA