Pokles predaja bratislavských bytov bol v porovnaní s predchádzajúcim rokom dosť výrazný. Zaznamenali sme prepad až o 20 %. Pokles dopytu a menšia rozmanitosť nehnuteľností sú hlavnými faktormi, ktoré sa pod aktuálny stav podpísali.

Aj keď sa záujem o voľné bytové jednotky znížil takmer o štvrtinu, v Ružinove tento stav pocítili najmenej. Naďalej tak pokračuje vysoký záujem o túto lokalitu a dlhodobo dosahuje najvyššiu predajnosť bytov. Na druhej strane sa počas leta najmenej bytov predalo v okrajových častiach Bratislavy – Jaroviec, Rusoviec a Čunova.

Úbytok voľných bytov v ponuke rezidenčného trhu nehnuteľností môžeme pripisovať nízkej ponuke. Aktuálne by ste našli najmenej ponúk voľných bytov od krízy v roku 2008. Medzikvartálne hovoríme síce len o miernom poklese, v tom medziročnom však ide takmer o tretinu nižšie číslo.

Aj napriek zníženému záujmu cena neustále rastie. Priemerná cena za m2 pri voľných bytoch je 2 424 EUR bez DPH, čo je najvyššia zaznamenaná cena v pokrízovom období.

V Bratislave boli počas tretieho kvartálu v ponuke nové byty v 96 developerských projektoch, o jeden menej ako v druhom kvartáli. Celkovo sme zaznamenali osem noviniek a v prípade dvoch z nich ide o pokračovanie výstavby v podobe nových etáp. Na trh tak v treťom kvartáli pribudlo 511 nových bytov. Až 13 developerských projektov ukončilo svoj predaj z dôvodu vypredania ponuky.

Pokles dopytu je zjavne odrazom čoraz menšej a málo pestrej ponuky nových voľných bytov v Bratislave. Ďalšou príčinou je neustály rast cien, rovnako ako aj nedostatok nehnuteľností s úrovňou dostupných cien a zložitejší prístup k hypotékam“, upresnil Ing. Peter Ondrovič, PhD – risk manažér a odhadca cien nehnuteľností realitnej spoločnosti LEXXUS.