Kúpa prvého bývania je vzrušujúci proces, symbolizuje nezávislosť a dospelosť a znamená začiatok novej kapitoly v živote. Preto je vždy lepšie byť dobre pripravený a vedieť, čo na vás čaká.

Čo dostanete za 150 tisíc EUR

Ak sa pýtate, aké bývanie si môžete v Bratislave kúpiť v tejto hodnote, odpoveď nie je taká jednoduchá, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Cena za byt v našej metropole sa totiž výrazne líši v závislosti od rôznych faktorov, ako sú lokalita, veľkosť bytu, jeho stav a ďalšie vlastnosti.

Začnime lokalitou

Za 150 tisíc EUR môžete nájsť pohodlný jednoizbový byt v niektorých z obľúbených mestských častí Bratislavy, ako sú Petržalka, Ružinov, Rača, Karlova Ves či Nové Mesto. Tieto lokality ponúkajú dobrú dostupnosť do centra mesta, ale aj obchody, školy, škôlky a inú potrebnú infraštruktúru.

Veľkosť a stav bytu

V tomto cenovom limite môžete očakávať, že sa výmera bude pohybovať v rozmedzí približne od 20 do 40 m2. Byt môžete kúpiť v stave holobyt, ktorý bude potrebovať kompletné zariadenie alebo aj čiastočne či úplne zrekonštruovaný a vybavený nábytkom. V niektorých projektoch si zadovážite aj úplne nový byt.

Výhody a nevýhody bytov dostupných v tomto cenovom rozmedzí

Novšie byty môžu byť atraktívne pre tých, ktorí preferujú moderný dizajn a minimálnu údržbu, ale zvyčajne sú menšie. Staršie byty ponúkajú viac priestoru a charakteru, ale môžu vyžadovať vyššie náklady na údržbu a rekonštrukciu.

Čo sa platí okrem kúpnej ceny

Kataster nehnuteľností

Nevyhnutným krokom po podpise kúpnej zmluvy je jej zápis do katastra nehnuteľností, kde sa na základe listu vlastníctva stáva kupujúci legitímnym majiteľom. Tento zápis je spojený so správnymi poplatkami, ktoré sú jeho neoddeliteľnou súčasťou. Aktuálna výška správneho poplatku sa pohybuje od 18 EUR do 266 EUR v závislosti od spôsobu podania (elektronicky alebo v papierovej forme) či garantovanej dĺžky zápisu kupujúceho na list vlastníctva.

Viac informácií nájdete tu >>

Hypotéka a úroky

Hypotéke sa pri takejto investícii zrejme nevyhnete. Úroky z hypotéky môžu byť fixné alebo variabilné a budú sa postupne sčítavať počas celej doby splácania úveru. Je dôležité pochopiť, ako funguje hypotéka a úroky, aby ste vedeli, koľko vás bude byt stáť v dlhodobom horizonte.

1-izbové byty z našej ponuky, viac informácií tu >>

Poistenie

Poistenie je ďalším dôležitým aspektom, na ktorý by ste nemali zabudnúť. Poistenie bytu, poistenie hypotéky a životné poistenie sú len niektoré z typov poistenia, ktoré by ste mali zvážiť. Voľba správneho poistenia môže významne ovplyvniť vaše celkové náklady a môže vás chrániť pred nečakanými situáciami v budúcnosti.

Náklady na údržbu bytového domu, dane a poplatky

Mesačné náklady na správu bytového domu, sa môžu pohybovať okolo 150 až 200 € mesačne v závislosti od veku budovy, poskytovaných služieb a pod. Nezabudnite na mesačné náklady na energie, internet či poplatky za digitálnu TV alebo streamovacie služby.

K tejto sume treba pripočítať ročnú daň z nehnuteľnosti, ktorej sadzba sa v Bratislave pohybuje okolo 0,90 po 1,00 EUR za štvorcový meter.

Náklady na rekonštrukciu alebo úpravy bytu

Nakoniec, pravdepodobne budete chcieť upraviť alebo zariadiť svoj nový byt podľa vlastných predstáv. Náklady na rekonštrukciu sa môžu veľmi líšiť v závislosti od rozsahu prác, materiálov a zariadenia, ktoré sa rozhodnete použiť.

Ako vidíte, vlastníctvo bytu so sebou prináša rôzne náklady, ktoré môžu výrazne zaťažiť váš mesačný rozpočet alebo celkový rozpočet spojený s kúpou vysnívaného bývania. Aby vás výsledná suma v konečnom dôsledku neprekvapila, je preto dôležité vopred premýšľať o všetkých detailoch.