Záujem o bývanie v Bratislave klesá, najmä z dôvodu extrémnych cien. Vyplýva to zo správy realitnej spoločnosti LEXXUS.

„Napriek tomu, že sa ku koncu roka ponuka nových bytov na bratislavskom rezidenčnom trhu zvýšila oproti predchádzajúcemu kvartálu 2,5-násobne, na trhu je takmer o päť percent menej bytov,“ uvádza spoločnosť s tým, že oproti minulému roku ponuka nových bytov poklesla približne o štvrtinu.

„V roku 2021 sa predalo takmer o 30 percent menej nových bytových jednotiek, ako v roku 2020. Cena predaných bytov rástla o viac ako 24 percent v porovnaní s rokom 2020,“ dodáva spoločnosť LEXXUS.

Vyšší záujem než ponuka

V mesiacoch október až december na trh pribudlo podľa LEXXUS-u tesne pod 500 nových bytových jednotiek, pričom počas predchádzajúceho kvartálu to bolo len 206 bytov.

„No napriek tomu, je podľa prvých údajov, na trhu takmer o 80 bytov menej, ako počas predchádzajúcich troch mesiacov,“ konštatuje spoločnosť. Celková ponuka voľných bytov v projektoch v hlavnom meste sa ku koncu roka priblížila k hranici 1 600 voľných jednotiek.

„Záujem o novinky v hlavnom meste bol aj počas posledného kvartálu vyšší, ako ponuka. Ku koncu roka sa predalo 606 bytov, čo je o 7,6 percenta viac, ako počas minulého kvartálu. No ak sa pozrieme na situáciu spred roka, dopyt po nových bytoch klesal o viac ako 28 percent,“ dodáva spoločnosť LEXXUS.

Zdroj: Shutterstock.com

Kupujúci museli zaplatiť viac

Priemerná cena predaných bytov sa medzikvartálne zvýšila až o 323 eur, resp. 12,2 percenta a dosiahla úroveň 3 570 eur s DPH za meter štvorcový. V porovnaní s rokom 2020 narástla až o 24 percent.

„Za výraznejším nárastom priemernej ceny predaných bytov ku koncu roka stoja prevažne nákupy nehnuteľností, ktorých ceny sa postupne, počas posledných sledovaných mesiacov roku 2021 zvyšovali, a to viac, ako dvakrát za celé kvartálne obdobie. Kupujúci si v niektorých prípadoch, v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom, zaplatili viac, a to v rozmedzí od 2,8 percenta až do 27,5 percenta,“ vysvetlil odhadca cien nehnuteľností z realitnej spoločnosti LEXXUS Peter Ondrovič.

Zdroj: Shutterstock.com

Ďalšie pokrízové maximum

Priemerná cena voľných bytov sa ku koncu štvrtého kvartálu minulého roka vyšplhala na hodnotu 3 893 eur s DPH za meter štvorcový.

„Ako každý kvartál od roku 2019, aj tentokrát konštatujeme, že ide o ďalšie pokrízové maximum,“ uvádza spoločnosť. Priemerná cena voľných bytov rástla v porovnaní s predchádzajúcim sledovaným obdobím oveľa miernejšie, ako priemerná cena predaných bytov, konkrétne o 63 eur, resp. 2,2, percenta.

„V medziročnom porovnaní sme zaznamenali nárast vo výške 18,3 percenta. Dynamika medziročného rastu priemernej ceny voľných bytov sa opäť mierne zrýchlila,“ dodáva.

Počet bytov v ponuke klesal aj v prípade sekundárneho trhu, a to o niečo vyše 10 percent.

„Rástla aj priemerná cena, konkrétne o 63 eur resp. 1,8 percenta. Priemerná cena dosiahla hodnotu 3 568 eur s DPH za meter štvorcový,“ konštatuje LEXXUS. Ku koncu roku 2021 sa medzikvartálne zvyšovala ponuka na trhu nájmu, pričom počet bytov a apartmánov v ponuke narástol o 6,2 percenta.

Zdroj: webnoviny.sk

Celá ponuka nehnuteľností