Uvažujete nad kúpou nového bývania? Byt sa nachádza v skvelej lokalite, je slnečný, disponuje úžasnými výhľadmi , ale od priestoru máte trochu odlišné očakávania? Prípadne ste už zabývaní, ale mení sa vaša životná situácia?

Predtým, ako sa pustíte do rekonštrukčných prác, mali by ste si premyslieť podrobný plán a zistiť čo vás v najbližších mesiacoch čaká. Dôkladná príprava v jednotlivých fázach vám pomôže predvídať nepríjemné prekvapenia s ktorými by ste sa počas rekonštrukcie mohli stretnúť.

V spolupráci s odborníkom Milošom Hájnikom z architektonického štúdia Miloš Hájnik Architekti, sme zostavili rady, ako by ste mali postupovať pri kompletnej, rozsiahlej rekonštrukcii nehnuteľnosti.

Prípravná fáza

 

  • Na začiatok sa určite pripravte sa na trochu nepohody, ktorá môže súvisieť napríklad so sťahovaním.
  • Na kompletnú rekonštrukciu potrebujete pomoc odborníkov z rôznych profesií. Ideálne je preto spolupracovať  s jednou firmou a teda jednou komunikačnou osobou, v opačnom prípade budete koordinovať všetky práce vy.
  • Pri zmene dispozície, treba začať s pôdorysom bytu a zistiť, kde sú všetky nosné steny a priečky a z akých materiálov sú postavené.

Zdroj foto: www.miloshajnik.sk, ukážka zariadenia interiéru Vily S na Kolibe v Bratislave

 

  • V prípade zmeny dispozície, ktoré si vyžaduje posúvanie či búranie priečok, vám oznam pre susedov o začatí prác stačiť nebude. Potrebujete vybaviť aj stavebné povolenie.
  • V starších nehnuteľnostiach však určite odporúčame aj stavebný prieskum. Všetky zásahy do statiky by mal  vždy posúdiť statik. Bez posúdenia odborníka neodporúčame búrať žiadnu priečku. Môže byť totiž dôležitá v celom konštrukčnom systéme stavby.
  • Pri panelovom bytovom dome sú aj priečky hrúbky 100 alebo 150mm súčasťou nosného systému. Výhodou sú byty pražského typu, kedy sú všetky vnútorné priečky nenosné. Máte takto možnosť vybúrať všetko a naplno využiť priestor bytu – rozdeliť si ho novými priečkami podľa vašich požiadaviek.
  • Pokiaľ sa váš byt nachádza na nižších podlažiach (1. až 3. podlažie) budete mať problém dostať povolenie pre väčšie zásahy do nosných konštrukcií. Naopak, byty na najvyšších podlažiach je možné stavebne upravovať s menšími obmedzeniami. Môže za to menšia tiaž podlaží nad nimi.

Realizačná fáza

 

  • V prípadoch, kedy je potrebné brať ohľad na statiku stavby odporúčame použitie odľahčených materiálov – napríklad sadrokartónové priečky alebo pórobetónové odľahčené murovacie materiály.
  • Využite rekonštrukciu na to, aby ste vymenili aj všetky skryté rozvody, napr. vody či kanalizačné potrubia. Dajte si pozor, kanalizačné rozvody starších budov môžu byť azbestové. Na zistenie prítomnosti materiálov s obsahom azbestu, ako aj na ich likvidáciu sa musíte obrátiť na špecializovanú firmu.
  • V prvotných fázach rekonštrukcie je podstatné mať rozvrhnuté vývody pre umývadlá, sanitu a polohy svietidiel na stenách. Týmito prácami sa stavba začína dávať do pohybu.
  • Pri elektroinštalácii si dobre premyslite rozmiestnenie vypínačov a zásuviek, alebo si nechajte poradiť od architekta. Už v tejto fáze by ste mali vedieť, ako bude vyzerať výsledné zariadenie jednotlivých miestností.
  • Ďalším krokom je nanášanie omietky a vyhotovenie obkladov a dlažieb v kúpeľni a na toalete. Ak si však zvolíte veľkoformátové obklady či dlažby (rádovo v rozmeroch 2,7×1,2 m a viac), zvážte možnosť prepravy cez komunikačné priestory bytového domu. Ak to nebude možné, vyberte si radšej menší formát. V opačnom prípade bude potrebné veľkoformátové obklady rezať na polovicu kvôli prevozu.
  • Ak už máte svietidlá a všetky prvky zabudované v strope, skontrolujte, či ste nezabudli pred zaklopením aj na ďalšie vybavenie. Najčastejšie ide o pripojenie digestora, vedenie LED pásov, posuvný systém elektrického ovládania závesov, pripojenie videoprojektora, potrubia vzduchotechniky, chladenia a podobne.
  • Nasleduje maľovanie stien a stropov.
  • Zvýšenú pozornosť odporúčame pri výmene podlahy. Ak vynecháte zvukovú izoláciu, môže sa stať, že pri tvrdých podlahových krytinách, napríklad pri dlažbe alebo plávajúcej podlahe, zvýšite hlučnosť a krok či pád predmetov na podlahu bude pre susedov žijúcich pod vami extrémne hlučné.

Zariadenie nábytkom a doplnkami

 

  • Pokiaľ sa interiér nachádza v stave vyhotovených podláh, stien a stropov, je priestor pre vyhotovenie nábytkov na mieru. V tejto fáze môže stolár zamerať všetky časti, ktoré vyrába. Týmto rozmerom prispôsobí realizačnú výrobnú dokumentáciu.
  • Nadišiel čas pre zameranie priestoru a zariaďovanie. Už na začiatku rekonštrukcie však myslite na priechodnosť pre najväčšie kusy nábytku alebo vane. A to nielen cez vstupné dvere. Dôležitá je aj dostupnosť už od vstupných dverí do bytového domu, cez schodisko, až po vstupný priestor bytu. Odporúčame, aby ste takéto nadrozmerné predmety alebo obklady umiestnili do priestoru pred osadením zárubní dverí.
  • Posledným bodom je zariadenie interiéru solitérnym nábytkom, čiže nábytkom a doplnkami, ktoré pozdvihnú estetickú úroveň vášho bývania.

Financovanie prerábky

Dopredu si dobre premyslite, čo všetko by ste chceli v rámci projektu rekonštrukcie realizovať a či to chcete robiť naraz alebo si to rozdeliť v čase. S dodávateľmi si odsúhlaste rozpočet dopredu. No aj v takom prípade sa vždy oplatí mať nejakú skrytú rezervu. Môže sa stať, že sa práce predražia kvôli neočakávaným situáciám.

Aj z dôvodu prehľadného financovania odporúčame spolupracovať s jednou firmou, pretože si všetky položky dohodnete naraz. Nevýhodou je síce o niečo vyššia cena, ale nemusíte všetko plánovať a držať v hlave. V konečnom dôsledku ušetríte kopec času a komplikácií.

Majstri alebo realizačné firmy od vás budú požadovať zálohu dopredu, ktorá slúži najmä na nákup materiálov. Samotnú prácu väčšinou vyplácate priebežne, po dokončení a odsúhlasení jednotlivých prác.

Ak nemáte dostatok vlastných zdrojov, ideálnym riešením je bezúčelový spotrebný úver. Náš partner na hypotéky, úvery a poistenie Hypocentrum finančné služby, za vás porovná podmienky vo všetkých bankách a vyrieši všetko potrebné.

Náš tip – upravte si tieto byty podľa vašich predstáv