Zmeniť by to mohla dlho predpovedaná kríza, ktorá by ovplyvnila aj ceny nehnuteľností. Podľa našich informácií to však nie je také zlé, ako sa niektorí domnievajú. Prečítajte si, čo sme zistili v druhom kvartáli 2019.

Všeobecným trendom je stúpajúci dopyt po bytoch v novostavbách. Aktuálne ich je v Bratislave voľných 2 069. Oproti predchádzajúcemu obdobiu vidíme mierny pokles. Keď si ale pozrieme rovnaký čas v minulom roku, súčasné číslo je takmer polovičné.

Pritom sme zaznamenali iba o jeden projekt naviac vzhľadom na predošlý kvartál. Celková ponuka sa rozšírila o 586 bytov.

Dopyt po bytoch v novostavbách výrazne rastie a v medziročnom porovnaní ide až o 41,8 % pokles.

Rast cien už nie je taký dramatický, no aj napriek tomu sme sa dostali na najvyššie hodnoty od čias krízy v roku 2008, resp. zistime, ktorý rok datujeme v našom p. Platilo to pre všetky mestské časti, okrem Ružinova. Priemerná cena nových voľných bytov dosiahla na trhu hodnotu 2 361 EUR/m2 bez DPH.

 

Ing. Peter Ondrovič, PhD. risk manager & real estate valuer očakáva  neustály mierny rast.  „Takmer u štvrtiny projektov sme zaznamenali výrazné úpravy cenníkových cien smerom nahor a navyše očakávame spustenie predaja projektov v luxusnom segmente.“

 

A ako to bude vyzerať v nasledujúcom kvartáli? Informácie vám prinesieme už čoskoro opäť na našom blogu.