V našom článku vám prinášame rady a tipy z našej praxe, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa najčastejším omylom pri hľadaní prenájmu.

Na začiatku je dôležité si uvedomiť, čo od bývania očakávate. Hľadáte byt v centre mesta, okúzľujúci domček na predmestí alebo moderný loft s výhľadom na rieku? Každá možnosť má svoje výhody a nevýhody. Preto sa pri hľadaní musíte zamerať na prenájom, ktorý vám bude vyhovovať nielen cenou, ale aj polohou, veľkosťou a dispozíciou.

Prvý omyl: Nekompletný prieskum trhu

Ponuka sa rôzni v cene, veľkosti, polohe, vybavenosti a mnohých ďalších faktoroch. Ak si nevyhradíte dostatok času na to, aby ste preskúmali všetky možnosti, môžete skončiť s nevhodným prenájmom alebo preplácať za niečo, čo by ste mohli získať lacnejšie. Venujte čas na prezretie si voľných ponúk, ich umiestnenie aj stav celej budovy, v ktorej sa nachádzajú. Nevyhnutné je poznať aj širšiu lokalitu a služby v okolí.

Druhý omyl: Nedostatočné finančné plánovanie

Mnoho ľudí si naplánuje svoj rozpočet iba na základe výšky nájomného, ale zabudnú, že k nákladom patrí aj záloha, poplatky za energie, internet, dodatočné zariadenie a prípadné údržbové práce. Skontrolujte, či tieto náklady nie sú skryté v inzeráte alebo v zmluve. Je ľahké nechať sa uniesť a zabudnúť na všetky tie „malé“ veci, ktoré môžu vo finále predstavovať značnú časť vášho rozpočtu.  Buďte dôkladní a realistickí pri plánovaní svojho rozpočtu.

Tretí omyl: Neuvedomovanie si dôležitosti polohy

Nezabudnite, že poloha je kľúčová. Hľadanie prenájmu nie je iba o nájdení miesta na spanie, ale aj o tom, kde strávite svoj voľný čas, kde nakupujete a ako sa dostanete do práce alebo školy. Skúste si predstaviť svoj každodenný život v novom byte, a urobte si prehľad vzdialeností a dostupnosti rôznych služieb.
Poloha môže ovplyvniť aj vaše náklady. Vysoká cena nájomného v lukratívnej časti mesta môže byť na prvý pohľad odrádzajúca, ale ak zvážite možnosť ušetriť na doprave, čase a možno aj na nákladoch na stravu (vďaka blízkosti lacných a kvalitných potravín), tak sa vám tento nájom môže nakoniec ukázať ako veľmi rozumná voľba.

Vždy si treba vziať do úvahy aj komunitu a okolie. Či už je to bezpečnosť oblasti, kultúrne vyžitie alebo blízkosť prírody, všetky tieto faktory sa podieľajú na tvorbe kvality nášho života.

Niekedy je lepšie obetovať pár štvorcových metrov za to, aby sme mali všetko, čo potrebujeme, na dosah ruky. Ako sa hovorí, poloha, poloha, poloha – a v tomto prípade to určite platí.

Štvrtý omyl: Zanedbanie prečítania zmluvy

Zmluva je základom každého nájomného vzťahu a je mimoriadne dôležité si ju dôkladne prečítať a porozumieť jej obsahu. Tento omyl môže mať vážne dôsledky, ako sú nečakané poplatky alebo zodpovednosť za opravy, ktoré by mali byť na náklady prenajímateľa.

Pri prezeraní zmluvy sa zamerajte na dôležité časti, ako sú náklady a podmienky prenájmu, opravy a údržba, pravidlá pre domáce zvieratá a podmienky predčasného ukončenia zmluvy alebo výpovede. Ak si nie ste istí niektorými časťami zmluvy, neváhajte požiadať o právnu pomoc.

Piaty omyl: Ignorovanie stavu nehnuteľnosti

Skontrolovať stav nehnuteľnosti pred podpisom zmluvy je kľúčové. Pri obhliadke nehnuteľnosti by ste mali venovať pozornosť dostatočnému vybaveniu bytu, prípadne možnosti jeho dozariadenia, stavu a morálnemu opotrebeniu izieb, ktoré budete využívať, možnosť používania pivníc, či parkovacieho miesta a podobne.

V prípade, že nájdete problémy so stavom nehnuteľnosti, mali by ste o nich informovať prenajímateľa a požiadať o ich vyriešenie pred podpisom zmluvy.

Šiesty omyl: Nesprávne očakávania vzhľadom na veľkosť a dispozíciu

Buďte realisti a nezabudnite, že prenájom by mal byť optimálny pre vaše potreby a mal by mať vhodnú dispozíciu, ktorá vyhovuje vášmu životnému štýlu. Niektoré byty môžu byť dostatočne veľké, ale ich nepraktická dispozícia môže znižovať funkčnosť priestoru.

Preštudujte si fotografie a popis bytu pred jeho prehliadkou, požiadajte o pôdorys bytu, aby ste mohli lepšie pochopiť jeho dispozíciu.

Predtým, ako sa rozhodnete pre prenájom, mali by ste byt navštíviť. Fotky môžu byť klamlivé a niekedy je ťažké posúdiť veľkosť priestoru iba na základe obrázkov.

Stanovte si realistické očakávania. Môžete mať sen o obrovskom byte s výhľadom na park, ale je dôležité pamätať na to, čo si môžete dovoliť a čo je praktické pre váš životný štýl.

Siedmy omyl: Odporúčania a skúseností iných nájomcov

Najlepšie vám vedia poradiť tí, ktorí v prenájme bývali. Pýtajte sa, čo môžete od prenajímateľa očakávať, čo je bežné, že si musíte zabezpečiť sami a čo môžete v prenajímanej nehnuteľnosti vykonávať a čo nie. Prenájom sa riadi nielen nájomnou zmluvou, ale aj legislatívou. Nevyhnutnosťou je v prípade bytu poznať aj domový poriadok, ten ako užívateľ bytu musíte dodržiavať tiež, vyhnete sa tak nedorozumeniam so susedmi.

Ôsmy omyl: Nevyhodnotenie dôveryhodnosti prenajímateľa

Zistiť, či je prenajímateľ dôveryhodný, je jednoduchšie, ako si možno myslíte. Môžete si vyhľadať recenzie na internete, skontrolovať, či je prenajímateľ naozaj vlastníkom nehnuteľnosti a či nie sú k vami prenajímanej nehnuteľnosti viazané záväzky, ktoré by nájom mohli znemožniť.

Ak budete postupovať opatrne a premýšľať, isto nájdete prenájom, ktorý bude pre vás najlepší. Radi vám pomôžeme pri hľadaní vášho ideálneho prenájmu, ktorý bude zodpovedať všetkým vaším predstavám.