Poslednú dobu prevláda názor, že kúpa investičného bytu a zisk z jeho prenajímania vám pokryje vaše mesačné splátky hypotéky a vy vlastne získate byt zadarmo. Je to však v skutočnosti tak?

Na úvod si zadefinujme, aké výhody prináša investovanie do nehnuteľnosti.

  • Na rozdiel od iných druhov investícií, výhodou investovania do nehnuteľností je investícia do hmotného majetku, teda presne viete, do čoho investujete svoje peniaze.
  • Každý z nás potrebuje niekde bývať, potrebujeme mať pocit bezpečia. Ide predsa o základné ľudské potreby. Preto sa nemusíte obávať, vo vyhľadávaných lokalitách bude dopyt po bývaní takmer vždy.
  • Ceny nehnuteľností navyše stále rastú. Na základe vývoja trhu v priaznivejšom období viete svoju nehnuteľnosť po rokoch predať oveľa výhodnejšie, než za akých podmienok ste ju nadobudli.
  • Napriek každoročnému odvádzaniu daní z nehnuteľnosti si takisto môžete uplatniť viaceré výdavky znižujúce zisk.
  • Jednou z najväčších výhod investovania do nehnuteľnosti je aj to, že splátky v banke za vás budú splácať vaši nájomcovia, ktorí sa vám postarajú o splatenie určitej časti, alebo dokonca aj celej hypotéky.

 

Nezabúdajte však ani na to, že ak sa rozhodnete prenajímať byt, okrem zisku vás čaká aj hneď niekoľko povinností.

1. Kúpa nehnuteľnosti

V prvom rade si zadefinujte, o akú nehnuteľnosť máte záujem. Preverte súčasnú situáciu na trhu, preskúmajte lokality či záujem o bývanie vo vybranej štvrti. Nezabúdajte ani na občiansku vybavenosť. V súčasnosti sa o podnájom zaujímajú predovšetkým najmä mladí ľudia, ktorí preferujú aj dobrú dopravnú dostupnosť.

2. Hypotéka

Je veľmi dôležité premyslieť si návratnosť a hlavne časovú náročnosť. Úroková miera hypoték nie je stála, nárast môže byť aj niekoľko percentný. V tomto prípade sa veľmi ľahko môže stať, že výška nájmu bude nižšia, než výška splátky vašej hypotéky. Po sprísnení podmienok pre získanie hypoték nezabudnite rátať aj s tým, že ku kúpe nehnuteľnosti budete musieť priložiť aj vlastné úspory.

3. Náklady vynaložené na réžiu bytu

S kúpou nehnuteľnosti je následne spojená aj povinnosť uhrádzať daň z nehnuteľnosti a náklady spojené s bývaním – náklady na vodu, elektrinu, kúrenie, odvoz smetí, koncesionárske poplatky a príspevky do fondu opráv.

Prenájom bytu podlieha aj daní z príjmov, a v prípade, že sa rozhodnete prenajímať byt, neminie vás ani platenie zdravotných či sociálnych odvodov. A samozrejme nezabúdajme ani na poistenie domácnosti.

Navyše nie všetky náklady sa dajú „preniesť“ na nájomníka, čo znamená, že nevyhnete sa ani nutným rekonštrukciám či opravám na vlastné náklady.

V neposlednom rade majte však na pamäti aj to, že váš byt pravdepodobne nebude stále obsadený, vtedy budete potrebovať určitú finančnú rezervu. Pri prenájme si nechajte poradiť od realitnej kancelárie, kde vám odborníci pomôžu nie len s inzerciou, propagáciou ale taktiež so stanoveným adekvátneho mesačného nájmu a prípravou nájomnej zmluvy.

4. Administratíva

Dôležitou súčasťou sú aj administratívne povinnosti – registrácia bytu na daňovom úrade do 30. dňa od začiatku prenajímania, či uzatvorenie nájomnej zmluvy s nájomníkmi, ktorá vás bude chrániť.

 

Investičné byty teda môžu zabezpečiť zisk, avšak dávajte si pozor na možné zlé rozhodnutia. Neváhajte osloviť odborníkov z našej realitnej kancelárie LEXXUS a taktiež odborníkov z partnerskej spoločnosti Hypocentrum, ktorí vám v každej situácií radi a ochotne pomôžu.