Existuje veľa inšpiratívnych zdrojov ako zariadiť svoj domov. Na internete, v interiérových magazínoch, v špecializovaných obchodoch, u susedov či v architektonickom štúdiu. Zariadenie nového bývania sa dá výborne zvládnuť aj na vlastnú päsť.

Ale čo ak s konečným výsledkom nebudete spokojní aj napriek tomu, že ste celému projektu venovali veľa vášho voľného času a úspor? Vo finále výsledok vôbec nemusí vyzerať tak, ako na štýlových obrázkoch. Tu je zopár rád ako si správne poradiť.

Zdroj foto: Domy Frankovska

Tak trochu z každého

Vizuálny nesúlad častokrát vzniká tak, že sa na zariaďovanie nepozeráme ako na celok. Chýba jasná predstava, koncept, štýl interiéru a farebnosť celého priestoru. Podlahy, dvere, sanitu, zariadenie, doplnky – všetko kupujeme nezávisle, len na základe pocitu, že sa nám to páči.

Vzorky v predajniach sú malé a na veľkých plochách vyzerá povrch či farebnosť úplne inak, ako pod umelým osvetlením v predajni. Tak sa vám môže ľahko stať, že dekor dverí nebude ladiť k podlahe, že výsledná farba na stenách je úplné iná, ako ste si predstavovali alebo že spolu s nábytkom budete mať v miestnosti tri druhy rôzneho dreva.

Zdroj foto: www.miloshajnik.sk

Vsaďte radšej na istotu

Vyhľadajte pomoc interiérového dizajnéra alebo architekta. Ideálne, ak sa na neho obrátite, keď je vaše nové bývanie ešte v štádiu holobytu či projektu. Pýtali sme sa architekta Miloša Hájnika z architektonického štúdia Miloš Hájnik Architekti, čo by poradil klientom, ak si kupujú holobyt.

V prvom rade je potrebná dôvera klienta. Od začiatku procesu až po odovzdanie zrealizovaného interiéru. Vyberajte si hlavne podľa vizuálneho štýlu architekta, ktorý tvorí. Dôležité je, aby sa vaše očakávania už na začiatku procesu stotožňovali s filozofiou navrhovania daného architekta. Vsaďte na toho, kto najviac vystihuje váš životný štýl,” upozorňuje Miloš Hájnik.

Zdroj foto: www.miloshajnik.sk

Pohľadom architekta

Zo skúseností posudzuje nehnuteľnosť odlišne, ako vy a vie už na papieri predpokladať rôzne výhody, ktoré sú vášmu oku skryté.

  • Na základe orientácie bytu / interiéru vám poradí, kde vás bude prebúdzať ranné slnko a kde by ste celý deň sedeli v nepresvetlenom priestore. Vďaka týmto informáciám si jednoduchšie určíte účel jednotlivých miestností.
  • Podľa veľkosti okenných otvorov vie architekt vopred zistiť, či je priestor dostatočne slnečný. Pokiaľ vám napríklad nevyhovuje tmavý štýl interiéru, je dobré to zistiť hneď na začiatku, aby ste vyriešili koncept presvetlenia. Jedno centrálne svietidlo v miestnosti nebude dostatočným riešením.
  • Na základe rozmiestnenia vnútorných nosných múrov a priečok sa dá priestor upraviť, posunúť stavebné konštrukcie. Architekt už z projektu zistí, aké sú možnosti premiestnenia kúpeľne alebo WC do iných, vhodnejších častí bytu či domu.
  • Pokiaľ oslovíte architekta už počas hľadania nového bývania, máte možnosť sa vzájomne spoznať. A to často vedie k dobrému vykročeniu k návrhovému procesu. Funguje to aj opačne, kedy už v prvej fáze viete spoluprácu včas ukončiť a neprísť tak o svoje úspory.
  • A opäť na záver, pre architekta je najoptimálnejšie navrhovať interiér, keď je nehnuteľnosť ešte v stave holobytu – bez omietok, podláh, obkladov, dlažieb či sanity.

Každý priestor sa dá vyriešiť k vašej spokojnosti. Architekt je tu preto, aby vám pomohol vyriešiť všetky problémy, aby vás upozornil na vhodnejšie riešenia. Výhodou je práve to, že dopredu schválite výsledný vizuál a nebudete nespokojne doma stále niečo presúvať.

Zdroj foto: www.miloshajnik.sk