V súčasnej dobe je realitný trh pomerne turbulentný, no existujú lokality, ktoré sa držia cenovo nad priemernou úrovňou. Cenu nehnuteľnosti určuje teda vo výraznej miere lokalita, v ktorej sa nehnuteľnosť nachádza. Nehnuteľnosti v prestížnych lokalitách, ako je centrum mesta, exkluzívne štvrte alebo prímestské oblasti s výhľadom na pamiatky alebo panorámu, majú z dlhodobého hľadiska vyššiu cenu, ktorú sú schopné si udržať aj napriek meniacim sa podmienkam na realitnom trhu.

Jedinečná lokalita sa nedá zväčšovať, má obmedzenú dostupnosť priestoru k výstavbe a stavebných povolení, a je teda limitovaná svojou terajšou či budúcou ponukou. Majitelia nemajú dôvod alebo záujem svoju nehnuteľnosť predávať. Tieto nehnuteľnosti predstavujú hodnotovú rezervu, formu dedičného majetku alebo dlhodobý investičný zámer. V čase ekonomických fluktuácií je tento segment stabilnejší a menej ovplyvnený cenovými výkyvmi a dosahuje v dlhodobom časovom horizonte konzervatívnu formu investície.

Zdroj foto: 4-izbová rezidencia Hausberg so záhradou v centre Bratislavy

Okrem lokality ovplyvňujú cenu nehnuteľnosti ďalšie faktory

Kvalita materiálov a vybavenie
Prémiové materiály, prevedenie a vybavenie nehnuteľnosti hrá pomerne rozhodujúcu úlohu pri stanovovaní jej ceny. Luxusné nehnuteľnosti sa často vyznačujú prvotriednymi materiálmi, špičkovými spotrebičmi, moderným dizajnom a vysoko kvalitným zariadením, pokročilými technológiami a komplexnými službami pre obyvateľov (concierge, súkromné wellness, fittness, záhrady a pod.)

Okolie, vybavenosť, služby a životný štýl
Miera významu lokality a s tým spojená aj cena nehnuteľnosti sa určuje aj s ohľadom na dostupnosť a blízkosť iných významných, zriedkavých či jedinečných prvkov okolia, ako sú napríklad rieka, hradný kopec, moderné downtowny, historické pamiatky, prístup k jedinečným službám, prítomnosť luxusných reštaurácií, obchodov, kultúrnych zariadení, zdravotníckych centier, parkov, športových klubov a ďalších prémiových zariadení.

Bezpečnosť a súkromie
Nehnuteľnosti s vysokým stupňom bezpečnosti a súkromia, ako sú súkromné rezidencie so stráženým vstupom, 24-hodinovou bezpečnostnou službou, monitorovacími systémami a súkromnými prístupmi.

Dopyt a trhové trendy
Vysoká cena nehnuteľnosti je často ovplyvnená dopytom a trhovými trendmi. Ak je určitá lokalita veľmi žiadaná a obľúbená medzi bohatými a prominentnými jednotlivcami, pravdepodobne to povedie k zvýšeniu ceny nehnuteľností v danej oblasti. Okrem toho, ak je trh s luxusnými nehnuteľnosťami aktívny a prosperuje, opäť to môže prispieť k zvyšovaniu cien.

Investičný potenciál a budúce zhodnotenie
Niektoré lokality môžu byť významné z hľadiska rozvoja a urbanizácie, čo môže zvýšiť hodnotu nehnuteľností v týchto štvrtiach v priebehu času. Investori a kupujúci, ktorí hľadajú dlhodobý rast a zhodnotenie svojho majetku, môžu byť ochotní zaplatiť vyššiu cenu za nehnuteľnosti s vysokým potenciálom na budúci rast.

Renomé a prestíž
Ak je nehnuteľnosť spojená s exkluzívnymi značkami, renomovanými developermi, slávnymi architektmi alebo je známa ako domov prominentných osobností, aj tieto faktory formujú jej cenu.

Exkluzívne susedstvo
Susedstvo, v ktorom sa nachádzajú iba luxusné nehnuteľnosti a žije komunita vysokej sociálnej a spoločenskej triedy a vplyvní obyvatelia, môže tiež meniť cenu nehnuteľnosti. Prítomnosť rovnocenných susedov prispieva k prestíži a potvrdenia luxusného životnému štýlu.

Vysoká cena nehnuteľnosti je zložitým fenoménom a môže byť ovplyvnená mnohými faktormi. V konečnom dôsledku je to výsledok kombinácie jedinečných vlastností, umiestnenia, dopytu, trhových trendov a individuálnych preferencií kupujúcich.

Katarína Melník, obchodná riaditeľka realitnej spoločnosti LEXXUS