Denne sa na nás obraciate s otázkami či kupovať, predávať alebo radšej počkať. Alebo či sa máte s úverom poponáhľať. Realitný trh už dlho nebol natoľko nestabilný. Situácia sa neustále mení. Predávajúci čakajú na správne načasovanie, aby predali čo najvýhodnejšie. Dopyt sa však spomalil a aj kupujúci vyčkávajú na pokles cien.

4 dôvody prečo predať nehnuteľnosť teraz

 

  1. Za uplynulých 10 rokov ceny nových bytov v hlavnom meste narástli o viac ako 100 %, ale v súčasnosti dosiahli svoj strop a začínajú klesať.
  2. Spotrebitelia vytvárajú tlak na zastavenie rastu cien nehnuteľností z dôvodu zdražovania cien spotrebiteľského koša a rastu úrokových sadzieb hypotekárnych úverov.
  3. Pokles cien bude výraznejší v prípade starších nehnuteľností na sekundárnom trhu. Tie zatiaľ klesli v priemere o 5 %. Pozor v najbližších mesiacoch by mali klesať až o 20 %. Preto netreba čakať a ak chcete predať, spravte tak čo najrýchlejšie.
  4. Kupujúci je opatrnejší, treba počítať s tým, že sa predlžuje doba predaja, z týždňov na mesiace.

4 dôvody prečo kúpiť nehnuteľnosť teraz

 

  1. Realitný trh v súčasnosti praje viac kupujúcim, ako predávajúcim.
  2. Ale pozor, pokles cien nehnuteľností dorovnajú rastúce úrokové sadzby. Nákup nehnuteľností pre vlastné bývanie, je vzhľadom na stále pomerne nízke úrokové sadzby – ø 3,5 % – stále dobrá voľba. V budúcom roku sa totiž očakáva rast úrokových sadzieb na 5 %, a to už v priebehu jari.
  3. V dôsledku sprísňujúcich sa podmienok na získanie úveru niektorí štyridsiatnici nedostanú sumu, akú potrebujú, a tak si budú musieť doplniť potrebné prostriedky z vlastných úspor.
  4. Investičné byty sa však oplatia kúpiť len kupujúcim, ktorí disponujú vysokým podielom hotovosti. Výnosy momentálne predstavujú ø 3 %. Očakáva sa však rast cien nájomného. Za posledného pol roka narástli ceny o 10 – 20 %.

Názory na to, čo robiť v aktuálnej situácii sa na naozaj rôznia, veríme preto, že sme vám pomohli sumarizáciou aktuálnej situácie na trhu zorientovať sa a priblížiť sa k rozhodnutiu.