Rozhodovací proces pri kúpe stavebného pozemku sa čoraz viac dostáva do popredia. Je ovplyvňovaný internými aj externými faktormi a človek je vystavený mnohým otázkam. Na čo by ste si mali dať pri výbere pozor? Pripravili sme pre vás osem pomocných tipov.

 

Terén

Pri výbere nezabudnite dbať na terén. Pri rovinatej ploche zaplatíte za projekt omnoho menej, než pri svahovitom povrchu. Pokiaľ oblasť neponúka rovné stavebné pozemky, stále nemusíte zúfať. Aj kopec môže hrať vo váš prospech. Do návrhu domu môžete zahrnúť suterén s vonkajším vstupom z jednej strany. Využitím svahovitého rázu terénu máte možnosť zväčšiť si dom v suteréne o miestnosti, ktoré môžete využiť napríklad aj na voľnočasové aktivity. Takto dokážete zväčšiť svoj dom za relatívne malé náklady navyše. Strmosť svahu čiastočne tiež určí, aký hlboký výkop bude potrebný pri tvorbe základov.

 

Pôda

Rozmanitosť pôdy je častokrát až prekvapivá. Pôdny typ môže mať veľký vplyv na stavebné náklady. Aj keď máte informácie o vybranom pozemku, je dobré nechať si nejakú finančnú rezervu v prípade prekvapení. Ak vyberáte pozemok, oplatí sa tiež preskúmať jeho minulosť. Nikto nechce kúpiť miesto, na ktorom stála v minulosti fabrika alebo cintorín.

 

Veľkosť

Zvážte pred kúpou veľkosť samotného pozemku. Treba si rozmyslieť, či chcete mať veľkú okrasnú či úžitkovú záhradu, ihrisko, bazén alebo iné vymoženosti. Čím väčší však pozemok je, tým viac starostlivosti vyžaduje. A na tú nemá každý trpezlivosť. Už len jednoduché kosenie trávnika vám môže pri veľkej ploche po čase liezť na nervy. A navyše väčší pozemok vám zaručí súkromie a priestor pre hobby každého člena domácnosti.

Slnečnosť

Rodinné priestory sa väčšinou nachádzajú v zadnej časti domu. Hovoríme o kuchyni, obývačke alebo jedálni. Práve v týchto miestnostiach budete chcieť mať čo najviac slnečných lúčov. Tým pádom by mala byť zadná časť domu ideálne orientovaná na juh. Čo ale robiť v ostatných prípadoch? Pomer slnka v ďalších izbách nie je tak žiadúci, a preto mu môžete zabrániť. V ideálnom prípade umiestnite menej okien na danú stenu, aby sa vnútorné priestory zbytočne neprehrievali. Dostatočne prepracované umiestnenie vám môže ušetriť veľké množstvo peňazí.

 

Prístupové cesty a služby

Podľa preferencií by ste tiež mali myslieť na prístup k pozemku. Väčšie obce a mestá by nemali mať s verejnými komunikáciami problém. Horšie je to v tých malých, prípadne v mestskej časti na samote. Ticho a pohoda ide potom na úkor horšieho prístupu alebo okolitých služieb, ako sú kanalizačné rúry a dodávky vody, dodávka elektriny, zemný plyn, telefónne linky a širokopásmový internet. Skombinovanie všetkých prvkov sa na druhej strane môže odzrkadliť zase na cene.

 

Okolie a Susedia

Môže to znieť ako klišé, no výber pozemku pre vaše nové bývanie ovplyvňujú aj susedia a celkové okolie. Dom je zvyčajne investíciou na celý život, takže príjemné prostredie na bývanie je veľmi dôležitým faktorom. V prípade zastavanosti okolia si podľa možnosti zistite, kto na mieste žije a ako na danom mieste vyzerá bežný deň. Ušetrí vám to kopec možných vrások do budúcnosti.

Cena

Cena závisí od viacerých faktorov. Dalo by sa povedať, že všetky body spísané v článku majú na konečnú čiastku vplyv. Okrem nich je to samozrejme tiež obdobie, v ktorom je stavebný pozemok kupovaný. Pokiaľ nie je dostatočný dopyt, ani ceny sa nebudú držať hore večne. Každopádne lokalita pozemku má na cenu najväčší vplyv a taktiež aj na jeho budúce zhodnotenie. Celkovo by sa dalo povedať, že pozemky sú jedna z najstabilnejších zložiek na realitnom trhu.

 

Vecné bremeno

Pojem „vecné bremeno“ je na jednej strane používaný pre ťarchu, ktorá môže zaťažovať pozemok vlastníka v prospech niekoho iného, v prospech koho je zriadené – napríklad prístupová cesta vedúca cez váš pozemok k susednému domu a povolenie suseda prechodu cez váš pozemok alebo podzemný kábel alebo potrubie vo vlastníctve iného vedúce cez váš potenciálny dvor. Na strane druhej hovoríme o tzv. úžitkovom vecnom bremene, ktoré slúži na uspokojenie vašich potrieb (napríklad prístupová cesta zriadená vo Váš prospech cez susedov pozemok). Pred kúpou pozemku odporúčame mať všetky tieto detaily zistené.

 

Zaujímate sa o kúpu pozemku? Prezrite si našu aktuálnu ponuku.