Dlhodobým trendom v oblasti mestského bývania je tzv. „japanizácia“, čiže byty s menšími výmerami, ktoré sú cenovo prijateľnejšie. Preto je v rámci nových projektov úplne bežné, že sa obytná plocha zväčšuje na úkor terás, balkónov či záhrad.

Podstata záhrady ako takej sa teda prenáša do menších priestorov v tesnej blízkosti domu, ako sú balkóny, terasy, strešné záhrady a iné. Ako teda vyťažiť z takých malých exteriérov čo najviac?

V jednote je sila

Každé miesto ovplyvňuje a je ovplyvňované svojím okolím, a to pozitívne, tak aj negatívne. Prislúchajúce drobné priestory, či už záhrady alebo terasy by sa mali s domom či bytom prepojiť tak, aby tvorili jeden harmonický celok. Malé priestory si vyžadujú, aby v nich ladili štýly a použité materiály. Jednotnosťou sa vyhnete chaosu a nepokoju, ktorý na nás negatívne pôsobí.

Zdroj foto: ZAAN architects

Krása v jednoduchosti

Zámerná striedmosť neznamená vždy nudu! Striedmosť a jednoduchosť v nás vyvolávajú pocit rovnováhy a pokoja.

Priestorové členenie

Aj pomerne malý priestor môžete členiť na ešte menšie časti. Rozlohou skromnú záhradu rozdeľte vždy premyslene a účelovo. Každá jedna „mini“ plocha by mala mať svoj zmysel a využitie. Delením môžu vznikať rôzne zóny; pobytová, úžitková, okrasná, či aktívna, ktoré sa môžu prelínať. Benefitom spomínaných „mini zón“ je intimita, súkromie, či vznik tajomných zákutí, ktoré dokážu zabezpečiť dojem prekvapenia.

Zdroj foto: ZAAN architects

Výška ako benefit

Vertikálne prvky pôsobia ako „šetriče“ priestoru. Všetko, čo ťahá pohľad nahor, plochu opticky zväčšuje, otvára a prevzdušňuje. Obľúbeným a moderným riešením sú zelené steny. Okrem vegetácie, môžete použiť úzke a vyššie inštalácie, sochárske diela či stromy s priebežným kmeňom, ktoré majú vyššie nasadenie koruny.

Zdroj foto: ZAAN architects

Svetlo a jasné farby

Svetlo láka život! Je dôležité, aby bol malý priestor aspoň z časti presvetlený. Hra svetla dodáva miestu premenlivosť a variabilitu v priebehu dňa. Okrem prirodzeného svetelného zdroja je možné miesto rozjasniť prostredníctvom pestrých farieb kvitnúcich stromov, krov a trvaliek. 

Zdroj foto: ZAAN architects

Optické klamy, zvuk a pohyb

Okrem využívania vertikálnych prvkov a hry svetla poznáme ešte pár tipov ako priestor opticky zväčšiť. Práca s terénom môže byť v malej záhrade veľmi kľúčová. Tvorba umelých terás, drobných kaskád, či zvlneného terénu vnesie do záhrady spomínanú premenlivosť.

Ak v takejto záhrade plánujete spevnenú plochu, zvoľte diagonálny, resp. priečny smer ukladania dlaždíc. Diagonála je totiž krivka pohybu. Pohyb a zvuk dodávajú miestu život. Myslite preto na to, aby ste mali i v malých záhradách dostatok vegetácie, ktorá láka drobnú faunu. Intenzívne kosené trávnaté monokultúry nie sú nevyhnutné a ani ekologicky, či ekonomicky výhodné.

Vybavenie

Voľba správneho nábytku a mobiliáru určuje to, do akej miery bude pre vás  tento priestor využiteľný a pohodlný. K veľkosti zariaďovaného priestoru preto radšej voľte nábytok vhodných rozmerov. Zostane vám priestor aj na iné účely, prechod a umiestnenie rastlín.

Na miestach ako sú terasy, balkóny, úzke predzáhradky alebo kde je plytký pôdny profil, využívajte zeleň vo vegetačných nádobách. Mobilná výsadba je veľmi zaujímavý spôsob, ako ozeleniť priestor. Siahnite po závesných nádobách, hranítkoch alebo veľkých samozavlažovacích vegetačných nádobách, ktoré môžu byť trvalé alebo dočasné.

Zdroj foto: ZAAN architects

 

Priestor je veľmi cenné médium v živote človeka. Pocit, ktorý na danom mieste získate je výsledkom výberu, usporiadania a charakteru jednotlivých prvkov. Premysleným návrhom môžete i malú plochu opticky zväčšiť a plnohodnotne ju využívať. Ide prevažne o malé záhrady, átriá, terasy, balkóny, či predzáhradky, ktoré tvoria súkromnú až polo verejnú sféru bývania. Aj takéto priestory majú svoje čaro a benefity. Aj MINI môže byť MAXI!

Článok vznikol v spolupráci s krajinnými inžiniermi zo ZAAN ARCHITECTS

Náš tip

Z našej ponuky vyberáme tieto nehnuteľnosti s terasou alebo malou záhradou.